SERRA: LA CONSTITUCIÓ FACULTA A L'EXÈRCIT PER A GARANTIR LA UNITAT D'ESPANYA

El Ministre de Defensa, en unes declaracions realitzades en Onda Cero, recordà que l'exèrcit està facultat per la Constitució per a garantir la unitat d'Espanya. Encara que quan va pronunciar eixa frase es referia a l'hipotètica existència d'un moviment des de l'exterior tendent a arrebatar part del territori, ningú dubta ad estes altures de que eixe mateix articul de la Constitució seria invocat en cas de que la hipotètica perdua de territori fora per un intent independentiste intern. I més encara quan qualificà al nacionalisme perifèric de odio a la tierra del vecino i al patriotisme (¿?) que es alló que ell practica, com amor a la tierra de uno. Curiosa clasificació del nacionalisme, que ya va apareixer fa temps en un articul d'opinió del ABC: el nacionalisme uniformitzador i hegemònic que es practicat pels membres d'un estat (espanyol, rus, serbi, ...) es patriotisme, i sinònim d'amor; el nacionalisme de les nacions sense estat (valencià, croata, txetxeno, ...) es sinònim d'odi al vei.

La reacció del coordinador de l'executiva del PSOE al País Basc, Rodolfo Ares, no fou més tranquilitzadora al declarar que hoy no hay ninguna hipótesis que haga suponer que hay que llegar a esa situación, i que diu ben poc (o molt) al voltant de l'actitut que prendria el seu partit en una situació com la plantejada.

Estes actituts, però, no ens han sorprés en absolut. Tant PP com PSOE estan estos dies rivalitzant per vore qui dels dos defen més la unitat de la patria, i a mida que les eleccions s'acosten, les declaracions en eixe sentit aniran increscendo. Més curioses resulten les declaracions d'alguns liders dels partits nacionalistes, com les del candidat de CiU a les generals, Xavier Trias, que les va qualificar de preconstitucionales. Hauria de recordar que la seua coalició acceptà la Constitució en la seua redacció: "Les Forces Armades tenen com a missió garantir la sobirania i independència d'Espanya, defendre la seua integritat territorial i l'ordenament constitucional", i en tot este temps poc ha dit en la seua contra, per lo que cal pensar que continua acceptant-lo. 

Tornar a la Portada